Turizem na meji verjetnega

cernobil 1

 

 

V času, ko po svetu divjajo različne vojne in v času vsesplošne humanitarne krize se še vedno pojavijo posamezniki, ki dobro služijo in živijo na račun trenutnih razmer. Tudi v turizmu ni drugače, čeprav naj bi kljub vsemu veljalo, da je turizem ena od bolj zdravih gospodarskih panog. In kako si sploh predstavljamo novodobnega turista? Z razliko od prejšnjih let s sabo vzame le nekaj prtljage in čim več digitalne opreme. V zadnjem času se je celo izkazalo, da sodobnega popotnika ne zanimata le Eifflov stolp in pariška Mona Lisa, temveč čedalje bolj nenavadne oziroma bizarne reči.

Že v prejšnjem stoletju se je ob pojavu neznanih letečih predmetov pojavil tako imenovani »UFO turizem«, kjer so trumoma drli na vse konce sveta z namenom, da bi odkrili košček nečesa, kar je priletelo iz vesolja. Mnogi zapuščeni kraji so zaradi tega obogateli in zasloveli po vsem svetu. Danes poznamo še bolj nenavadne turistične oglede. Zaslužkarji so si pred časom – če je lahko verjeti - omislili »jedrski turizem«. Vodiči tiste z malo več denarja popeljejo na ogled odročnega kraja v Ukrajini, v Černobil – mesto duhov, vsem zelo dobro znan po eksploziji jedrskega reaktorja. Običajno bi se človek vprašal, kaj pa bi tam na povsem zaprtem prostranem zapuščenem območju divjine lahko sploh videli razen uničene narave in tišine, a se očitno najdejo nekateri, ki jih ravno ta nenavadnost privlači. Vodiči popotnike istočasno opozorijo, naj ob bližnjih iglastih gozdovih ne nabirajo gob, ker so radioaktivne. Zaprto območje je 29 let po eksploziji černobilskega jedrskega reaktorja docela zapuščeno. Tam živijo bizoni, losi in volkovi, sem in tja pa turisti naletijo na kakšnega redkega ostarelega domačina. Ta na vodičevo spodbudo začne pripovedovati o hudem trpljenju ljudi, ki ga je povzročila eksplozija v elektrarni. In to naj bi bila turistična atrakcija? Nekdo je nekoč zapisal, da nas očitno nekaj globokega v nas vleče na kraje, kjer so se zgodile nepredstavljive tragedije. Pompeji, Auschwitz, Mauthausen, Nagasaki, Hirošima. V 21. stoletju nas je še posebej strah posledic jedrskega uničenja. Kljub temu nas še vedno nekaj žene v te kraje.

 

 

tajvan 1

 


Na drugem koncu sveta se odvija povsem drugačna zgodba. Ste že slišali za »volilni turizem«? Kitajski turisti so znani po svoji neumorni radovednosti in neobičajnosti, a so tokrat šli še korak dlje. Množično namreč organizirajo izlete na Tajvan, da bi si pobliže ogledali demokratične volitve. Tam je vzdušje v času volitev kot na karnevalu, saj volitve županov in občinskih svetnikov veljajo za zabaven dogodek. Več dni stranke in kandidati prirejajo različne predstave, nastope, delijo brezplačno hrano in vabijo na vse mogoče dogodke. Na spletnih straneh je mogoče celo najti turističnega vodnika po tajvanskih lokalnih volitvah, ki je poln nasvetov, kam naj obiskovalci iz Kitajske zaidejo, katerih volilnih dogodkov ne smejo zamuditi in čemu se je bolje izogniti. Kitajske turiste seznanijo celo z dnevnim redom političnih strank. Obenem obiskovalcem svetujejo, naj ne pomagajo kandidatom pri pridobivanju morebitnih volivcev, saj jim lahko grozi izgon, če postanejo preveč vpleteni in zagreti. Tajvanski predsednik Ma Jing Džeu je dejal, da Kitajci tako množično prihajajo v predvolilni Tajvan, "ker na celini ni tako živahnih in zanimivih volitev". V komunistični Kitajski lokalne oblasti namreč običajno izvolijo kar na ljudskem kongresu.

 

 

potocek 1

 

 

V javnosti pa je že nekaj časa prisoten tudi »socialni turizem«. Izraz je nastal v želji, da bi upokojenci, invalidi, mladi in socialno šibkejše družine zapolnili prazne hotele v mrtvi sezoni, ne samo pri nas. A so mnogi zelo skeptični glede tega. V Nemčiji so tako že lani za najslabšo besedo leta izbrali prav omenjeno izpeljanko "socialni turizem", saj diskriminira ljudi v stiski in prišleke. Je pač treba priznati, da ta besedna povezava res ni posrečena, zato bi bilo zaželeno, da se stroka v prihodnje raje izogne besednim zvezam, zaradi katerih bi se mnogi počutili drugačne in odrinjene. Jaz se zato raje držim tistega klasičnega turizma, ko nekje ob potočku odvržem vse skrbi in se prepustim sanjarjenju na soncu.

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT