So psi naši prijatelji ali sovražniki?

pes 1aa

 

Pravijo, da je pes človekov najboljši prijatelj, da te spravi v dobro voljo, da te potolaži, ko ti je najbolj hudo, da ni lepšega občutka, ko te na vratih pričaka nekdo, ki te ne obsoja, ne žali in ne povzroča bolečine. Da ni lepšega občutka, ko te na vhodnih vratih pričakajo ponižne očke in ti pomahajo z repkom. Štirinožni prijatelji so nam v uteho, ko nas zapusti draga oseba. Pa je res vedno tako?

Lastniki mačk in psov so en poseben kaliber. Imajo nekakšen skrivni dogovor, kult ali neko navezo, s katero komunicirajo med sabo, tudi če se ne poznajo in se nikoli niso videli. Vedno bodo imeli razlog in izgovor, da bodo branili napade svojih agresivnih psov, četudi vedo, da nimajo prav, ali pa vedo da nimajo, pa uživajo v tem. Kdo bi vedel.

Kako naj psom dopovemo, da ne smejo lajati? Da ne smejo scati in srati na otroškem peskovniku ali pred vrati v hišo? Ali na poti v službo, ko vidiš cele pasje klobase in se ti že na vsezgodaj zjutraj obrne v želodcu, da sploh živiš ? Kako naj dopovemo psu, da ne smejo svoje iztrebke puščati povsod po soseski, kjer lahko človek ali otrok pride v stik s tem vsako sekundo? Kako naj psi vedo, da s tem prenašajo nevarne smrtonosne bakterije, ki se zaredijo v naših telesih tudi za več let? Ne, tega pes sam zagotovo ne ve. Razen, če ga lastnik tako nauči. In tu je vsa poanta!

 

pes 1aabwwww

 

Kaj pa nasilni lajež na namišljene živali in ljudi, napadalni smrtonosni ugrizi na otroke in odrasle ljudi, ki se končajo s smrtjo? Pse imamo pri hiši z nekim določenim namenom in ne zato, ker bi želeli nalašč povzročati hrup in nekoga napadati. Tako naj bi bilo. Pse imamo doma zaradi »obrambe«, pa še to se mi zdi malo verjetno ob vseh teh napadih in aferah.

In kako lahko pes pomaga v stanovanjskem bloku preprečiti krajo? Pudlji, čivave in pekinezerji zagotovo ne. Ali pač? Smešno res. Kdo so lastniki teh pasem ? Premožne prevzetne pohotne dame, ki jim ni mar za okolico. Verjetno le za lastne potrebe, noben lastnik teh pasem pa ne pomisli na druge plati, okoljske in zakonske plati.

 

pe

 

Lajež psa ali njegovo napadanje grizenje je odraz lastnika samega. Nekdo, ki mu žival veliko pomeni, se bo z njim tudi dovolj ukvarjal, ga naučil, kdo je gospodar in kaj je prav. Tako kot ravna lastnik živali, tako se bo obnašal tudi pes (ali mačkon). Ščuvanje ali ignoriranje lastnika psa je odraz njega samega in mislim, da se ga lahko mirne volje oglobi. Tako kot pijanega voznika. Tukaj v teh primerih je »pijan« lastnik živali. Ignoriranje lastnika, da njegov "prijatelj" laja vse povprek, je kaznivo dejanje. Ali pa si tudi tukaj zatiskamo oči pred kaznovanjem?

pes 2

 

Sranje psov vsepovprek so najbolj doslej oglobili Španci s posebno kampanjo, v mestu Brunete, ki leži približno 32 kilometrov stran od Madrida. Samo v enem tednu je 20 prostovoljcev opazovalo lastnike psov, ki ne pobirajo iztrebkov svojih ljubljenčkov. Če so kakšnega takšnega opazili, so pristopili do njega in v čisto običajnem pogovoru poskušali izvedeti ime psa. Na osnovi tega so iztrebek v paketu poslali na dom lastnika.

 

avtor: spletka

 

spletka slikica za kolumno

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT