Vzgoja psa - odraz lastnika (Pobiranje pasjih iztrebkov)

pooping1

 

 


Medtem ko se v javnosti daje čedalje večji pomen in poudarek zaščiti hišnih ljubljenčkov oziroma domačih živali, češ kako ubogi so, zanemarjeni, pa se medtem prav nihče ne vpraša, kako problematične živali prenašajo naši prijatelji, znanci, sorodniki. Nikjer ni zaslediti, kako recimo histerični pasji lajež ali umazane zelenice ter javne površine s pasjimi iztrebki prenašajo ljudje. Nihče se ne vpraša, kako moteče je, ko sosedovi psi s svojim laježem vznemirjajo cele soseske ali kako škodljivo je vnašanje iztrebkov v naše domove. Mnogi zaradi tega začnejo sovražiti živali, čeprav jih prej niso, pojavlja pa se vedno več medsosedskih sporov.

V Sloveniji v zadnjem času beležimo porast hišnih ljubljenčkov, predvsem psov. To je postala pač neka stalnica, hobi. Slovenci so tudi v tujini znani po tem, da imajo radi pse in da jih radi kupujejo ter z njimi tekmujejo. S tem pa se žal povečuje tudi onesnaženost, ki jo skupaj s kužki za sabo puščajo neodgovorni lastniki. O pobiranju pasjih iztrebkov je bilo že veliko napisanega, a žal še vedno premalo, saj lastniki postajajo čedalje bolj malomarni in ne počistijo za svojim psom, ko gredo na sprehod. Mnogi se niti ne zavedajo, koliko okužb se prenaša s pasjimi iztrebki in kako škodljivi so za naše zdravje in okolje, v katerem bivamo. Če ima nekdo psa, naj tudi sprejme odgovornost, ki jo ta prinaša. Pobiranje iztrebkov ni nič manjša odgovornost od hranjenja, vodenja na sprehod in ostalih dolžnosti, ki jih ima gospodar psa. Moteči so tudi laježi, zaradi katerih so nekateri lastniki celo ponosni, da lahko njihov pes ob živce spravi soseda, ki ga ne mara. Žal je to vsakdanja slika. Mnogi lastniki celo psa zamenjajo za otroka. Ga oblačijo, kupujejo igračke, ga hranijo z najboljšim mesom, ga nosijo po ramenih kot svojega otroka.


Uvidevnost do drugih

Samoumevno nam je, da ne mečemo smeti kar po ulicah in zelenicah in da ne opravljamo osebnih potreb vse povprek po vogalih in potkah. Tako bi nam moralo biti tudi samoumevno, da počistimo, kar ''pridela'' naš kuža. Če si nataknemo vrečko na roko, z njo primemo iztrebek in vrečko povlečemo čez iztrebek, ni niti najmanjše možnosti, da bi blato prišlo v stik z dlanjo. To je veliko lažje narediti, kot s čevlja ali domačih tal obrisati posledice neprevidnega koraka. Izjemno nevarno je tudi uriniranje ljubljenčkov v okolici stavb in znotraj nje. Urinirano mesto je potrebno očistiti vsaj s čistilnim robčkom.

Nikar ne silimo drugih, da hodijo po nečem in vdihavajo nekaj, kar smo mi malomarno pustili na javni površini. To velja tako za pločnike, ceste, potke, kot tudi za cvetlične gredice, zelenice in naše domove. Velja pa tudi za pašnike in travnike, na katerih kosijo krmo za živino. Če je krma onesnažena z iztrebki, je živina v najboljšem primeru ne bo želela zaužiti, v najslabšem pa se od tega lahko celo zastrupi. Zato vas tudi na podeželju na nekaterih površinah ne bodo veseli, če boste v ključnem trenutku prizadevno zrli v napačno smer.

Bonton in zdravje z roko v roki

Pri pobiranju iztrebkov ne gre le za estetski, ampak tudi za zdravstveni vidik tako nas kot naših ljubljenčkov oziroma vseh, ki z nami sobivajo. Nihče od nas si ne želi bolezni, ki se prenašajo z iztrebki, na primer gliste in trakulje. Paraziti ali zajedavci so živali ali rastline, ki stalno ali občasno živijo na račun drugega organizma. So vedno škodljivi in se jih zelo težko iztrebi. Gostitelju škodujejo s tem, da mu jemljejo hrano, izločajo strupene snovi ali ga mehanično poškodujejo.

Kaj vpliva na širjenje parazitnih bolezni?
Parazitske bolezni ali parazitoze, ki se širijo s pasjimi iztrebki, ni mogoče povsem zatreti. Na širjenje parazitoz poleg gospodarske nerazvitosti in s tem slabih higienskih razmer vplivajo tudi pomanjkanje zdravil, spreminjanje ekoloških razmer, razvoj odpornih oblik zajedavcev proti posameznim zdravilom in insekticidom, potovanja v endemska področja, premalo šolani kadri in oslabljen imunski sistem okužene osebe. Okužijo se predvsem majhni otroci, pa tudi nič hudega sluteč odrasli z uživanjem hrane ali vode, onesnažene z jajčeci zajedavca. Iz črevesa ličinke potujejo v različne organe. Iz jajčec se v tankem črevesju razvijejo ličinke, ki s krvnim obtokom pridejo v jetra in pljuča ter v druga tkiva, npr. očesno mrežnico. V najhujšem primeru lahko povzročijo tudi slepoto ali poškodujejo naše možgane.

Pasji smetnjaki

Kar nekaj ljudi je prepričanih, da je potrebno pasje iztrebke odložiti v rjav zabojnik za kompostiranje, vendar temu ni tako. Pasji in mačji iztrebki so neprimerni odpadki za kompostiranje, saj se v okolju ne razgradijo, poslabšajo kakovost komposta in vsebujejo nevarne snovi. Nameščanje in vzdrževanje košev za pasje iztrebke je v pristojnosti občine in so primerno označeni.

Kazni

Občinski odloki določajo, da morajo lastniki počistiti za svojimi ljubljenčki in predvidevajo tudi kazni za neupoštevanje teh določil. Mnoge občine postavljajo zbiralnike za iztrebke s pripadajočimi vrečkami in opozarjajo neuvidevne lastnike, naj vendar poberejo za svojim psom. Pa kljub temu si ljudje še kar požvižgavajo, ko njihov kuža dela svoj kupček. Dolžnosti vseh lastnikov in vodnikov psov je, da z javnih površin odstranijo iztrebke svojih psov. Če inšpektorji ali redarji ujamejo lastnika, ki za svojim psom ni pospravil iztrebkov z javne površine, ga, glede na kraj, lahko oglobijo med 40 in 130 evri .

Morda bi bilo vredno opozoriti tudi vse, ki uničujejo pasje smetnjake, na posledice njihovega vandalizma in predvsem na to, da so pasji smetnjaki financirani iz občin, kamor se stekajo tudi njihova denarna sredstva.

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT