Ekološki problemi v zeleni oazi Evrope

 kemis1

 

 

Slovenija je zelena oaza sredi Evrope, ki ponuja morje, hribe in doline. Tako nas turistični delavci promovirajo po svetu. A žal naša mala deželica skriva polno pasti in ekoloških težav, zaradi katerih je načeto naše zdravje in naše okolje, kjer bivamo.

V zadnjem času se ekološke katastrofe kar vrstijo. Ena takšnih je ponedeljkov požar v tovarni Kemis na Vrhniki, ki je dvignil veliko prahu. Okoliški prebivalci opozarjajo, da se s požarišča po šestih dneh iz Kemisa še vedno širi smrad. Na spletni strani Kemisa je z rdečo napisano - V KEMISu želimo postati najboljše podjetje na področju gospodarjenja z nevarnimi odpadki.

A žal se je pri tem malce zalomilo. Na Vrhniki so namreč pripravili protest, na katerem so zahtevali zaprtje Kemisa. Selitev podjetja zahtevajo tudi krajani bližnje Sinje Gorice, ki še vedno tožijo zaradi draženja sluznic. Direktor Kemisa Emil Nanut je pojasnil, da se smrad širi, ker v delu odpadkov še vedno tli. Krajani med drugim odločno zahtevajo selitev podjetja na drugo lokacijo, saj tovarna ne sodi v naselje. Krajani žal še vedno ne vedo tudi, kateri nevarni odpadki so zgoreli v ponedeljkovem požaru in v kakšni količini. Po njihovih besedah od pristojnih tudi še niso dobili odgovora, ali so opravili vsa potrebna vzorčenja zraka, zemljišča in vode. 

Krajani za ekološko težavo krivijo tudi vrhniškega župana Stojana Jakina. Ta je sicer poudaril, da v celoti razume skrb krajanov in se lahko zanesejo na njegovo pomoč, kljub temu pa občina ne more pristati na glas ulice. Po njegovih besedah je v pristojnosti države oziroma njenih strokovnih institucij, da presodijo, ali Kemis lahko ostane na zdajšnji lokaciji in pod kakšnimi pogoji. Vendar prelaganje odgovornosti težave ne bo rešilo.

Medtem so pristojne službe že v petek v Sinji Gorici predstavilie podatke o onesnaženosti v okolici Kemisa po požaru. Po besedah Janje Turšič z Agencije za okolje naj bi bile vrednosti PM10 delcev v zraku pod mejnimi, prav tako koncentracija živega srebra. So pa potrdili, da je bližnji potok Tojnica močno onesnažen, saj naj bi poginile ribe. Onesnaženje v potoku so na Arsu ocenili kot katastrofalno,  v njem so našli presežene vrednosti veliko nevarnih snovi, med drugim niklja, kobalta in formaldehida, zelo povišane so bile vrednosti še nekaterih drugih spojin, tudi mineralnih olj in cianidov.

Na drugi strani zelene oaze, natančneje na Veliki planini bijejo drugačno vojno. Inšpekcija je namreč določila, da je Eko Resort pod Veliko planino črna gradnja in da morajo tako imenovane idilične hišice odstraniti do 6. avgusta. Matjaž Zorman je pod Veliko planino brez gradbenega dovoljenja postavil Eko Resort, zato so inšpektorji naročili rušenje. Takšna črna gradnja tam nima kaj iskati, so si enotni. A lastnik trdi, da je gradnja legalna, saj za mobilne objekte ne potrebuje dovoljenja. Inšpekcija se ne strinja - do 6. avgusta mora Zorman vse hiške odstraniti na lastne stroške. Mnogi se poleg lastnika čudijo in sprašujejo, zakaj ni bilo nobenih opozoril v času same gradnje Eko Resorta? Lastnik že razmišlja, da bi projekt prestavil v Avstriji, kjer je birokracija bolj urejena.  

Med drugim se narava razvija po svoje. Najnovejše informacije potrjujejo, da tujerodne vrste predstavljajo veliko nevarnost za slovensko biotsko raznovrstnost. Pa smo spet pri človeški malomarnosti.

Skupina Life Artemis je objavila opozorilni seznam tujerodnih vrst - 12 vrst gliv, 51 vrst rastlin, 13 vrst žuželk in sedem vrst sesalcev, ki jih pri nas še ni, a je njihov pojav pričakovati v prihodnjem obdobju.

Na opozorilnem seznamu je razbrati, da so se tujerodne vrste v drugih državah že izkazale za invazivne, zato predvidevajo, da so lahko invazivne tudi pri nas. 

Gozdarski inštitut Slovenije je novembra lani s partnerji začel boj proti tujerodnim invazivnim rastlinam v gozdu s posebnim projektom Life Artemis, za katerega imajo na voljo milijon evrov. Izboljšati želijo zmožnost Slovenije, da bi lažje preprečevala vnos teh rastlin, ali da vnešeno invazivno rastlino uniči že v začetku.

Invazivne tujerodne vrste v zadnjih nekaj desetletjih predstavljajo enega glavnih globalnih okoljskih problemov, in sicer zaradi njihovega negativnega vpliva na biotsko raznovrstnost, gospodarstvo ter na zdravje ljudi in živali. Čeprav obstajajo številne definicije izraza invazivnih tujerodnih vrst, je vsem skupno, da so to vrste, ki so na nekem območju prisotne zaradi vpliva človeka in s svojo prisotnostjo negativno vplivajo na ekosisteme in na različne načine prizadenejo lokalne populacije domorodnih organizmov.

Skratka, nekdo tukaj ne dela prav, narava pa se obrača in razvija po svoje. Vsekakor je človek tisti, ki ogroža tako našo naravo kot samega sebe. Ga bo kdo že ustavil?

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT